A legjobb játékok iPhone-ra és iPod Touch-ra

Molnár-Soós Sándor István - 2010. április 19. | 08:00 Apple játék

Van ugye az iPhone, meg az iPod Touch, mindkettő óriási képernyővel, többérintős vezérléssel. A mozi és a zene ugrik be róluk elsőre, de vajon játékra jók-e? 26 játékot próbáltam ki és előre szólok, hogy alig tudják kicsavarni a kezemből a tesztkészüléket, amit lassan vissza kell adni...

Szponzorált hirdetések

Már hetek óta húzom-halasztom a teszt megírását, mert így mindig mondhatom azt, hogy még nálam kell maradjon a készülék (A főnökeim vajon olvassák? Most lebuktam?). Soha sem értettem, mi ez a nagy lelkesedés az iPhone-os játékok irányában, de most leesett. Nem mondom persze, hogy kifejezett ellenérzésekkel fogadtam a tesztkészüléket, nem is nagyon kellett rám tukmálni, szívesen bevállaltam, mert kíváncsi voltam rá. Előre telepítetten érkezett a 64 gigás iPod Touch modell, nekem csak el kellett kezdeni játszani rajta. A teszter életének azért vannak jó pillanatai is, amikor játszania kell. A feleség mosogat meg mos, én meg "dolgozom". Persze az már nem annyira jó pillanat, amikor el kell szakadni. Szemezgessünk most az iPod Touch-on és az iPhone-on futtatható játékok közül, hogy értse az olvasó is, miről beszélek. Sok-sok bemutató videóval készültem, pihenésképpen pedig mindig magyarázok majd kicsit.Alkalmasak-e erre?

Jogosan merül fel a kérdés az emberben. Mert egyrészt egy szem gomb van rajtuk (nem számítva a hangerő és a bekapcsoló gombokat), így mindent az érintőképernyőn kell irányítani, másrészt a játék közben könnyen kitakarhatjuk magát a képet. Aztán mit bír a proci, a grafika és az akkumulátor? Pontosan ezekkel a kétségekkel kezdtem el a játékot és előre megmondom, hogy nagyjából 5 perc alatt rájöttem, hogy igenis alkalmas az iPod touch a játékra, sőt!
Az  iPod-ról

Az iPod főként zenei file-okés videók lejátszására alkalmas, lejátszó készülék, újabb modelljei internetböngészésre és egyéb webalapú alkalmazások igénybevételére is alkalmasak..

Stílusos és ergonomikus, hordozható zenelejátszóként indult, első generációját 2001. októberében dobta piacra az Apple.  Mac-hez és Windows-hoz USB-n vagy FireWire csatlakozón keresztül kapcsolható. A zeneszámokat iTunes nevű szoftverrel lehet rátölteni, játékokat az App Store-ból, közvetlenül a készülékre tölthetünk le.

A 2005 októberében bemutatott iPod lejátszó már nem csak zene lejátszására képes, hanem videókat is képes megjeleníteni, emellett érintőképernyős változata, az iPod Touch játékra is tökéletesen alkalmas.

Játéktípusok

Nem vagyunk egyformák, mindenkinek más tetszik. Úgyhogy előre figyelmeztetek mindenkit, ez az írás is erősen szubjektív lesz és arról fog szólni, nekem hogyan tetszett az iPod touch játéközön. Ne várjon tőlem játékismertetőt a kedves olvasó, mert arra sincs lehetőségem, hogy mind a huszonhat játékon végigmenjek, hiszen darabja megérne egy-egy tesztet, olyan állati jó mindegyik. Azért egyiket-másikat - ha máshogy nem, trailerrel - megpróbálom kicsit megmutatni. Az is igaz, hogy míg van, aki a lövöldözős egyszerű grafikájú cuccokra gerjed, aztán van, akinek az élethű lövöldözős játékok tetszenek, de olyan is akad, aki az erőszak minden formájától iszonyodik, így inkább a békés vonalat favorizálja, addig én magam inkább a logikai játékoktól lazulok el teljesen. Ki ne emlékezne a The Incredible Machine-ra, az éled újjá a Cogs-ban. Juteszembe: a 93-ban a gépem, ha jól emlékszem egy 20 MHz-es 486 SX volt, azon játszottam a Hihetetlen Gépezetekkel. Na, a Cogs már csak lényegében idézi őket, az iPod meg ezerszer erősebb az akkori asztali gépemnél, de a fíling azért megvan:


Persze, nem zárkózom el a háborús játékoktól, hiszen bennem jól elkülönül a valóság és a rajzolt játékvilág, így jól tudom, hogy az ellenséges katona valójában nem hal meg, mert nem is él. Rajzolt. Miért írom ezt? Nos, nem vagyok benne biztos, hogy gyermekünknek kezébe adva ő ugyanúgy tudja mindezt és azt sem merem kijelenteni, hogy a fröcsögő vér és a halálsikolyok nem befolyásolják-e a szellemi fejlődését. Vannak vélemények és ellenvélemények a témában, és én mindezt csupán azért említem meg, mert egyrészt az iPod-os játékok képi világa nagyon közelít a valósághoz és néha már hátborzongató, ami a képernyőn történik, másrészt van választék és ha játszani is engedjük a gyermeket, megválogathatjuk mivel tegye. Nem muszáj tehát megtölteni a gyerek fejét gyilkolászással, hiszen monopolyzhat vagy autóversenyezhet is. Mindegyik nagy élmény tele jópofa dolgokkal. Hát nézzünk, hogyan!

8 játék, önkényesen kiragadva

Az az összes játékról elmondható, hogy a készítők kihasználják a készülék adottságait. A többérintős képernyő teljesen alkalmas arra, hogy az ember bal kézzel irányítson, jobb kézzel lőjön. A gyorsulásérzékelőt több játékban bevonják a kezelőszervek közé, így a korábban említett Monopoly esetében például a kockák eldobása a készülék megrázásával történik. A giroszkóp szerepet kap a még legváratlanabb helyeken is, így például a Brothers In Arms 2-ben, valahol dél Szicíliában, a szövetséges erők katonájaként a sarkon kibukkanva egy német katona elkapja a puskánk csövét, akit az iPod megrázásával tudunk szó szerint lerázni magunkról.

 
A szállítórepülőt is az iPod forgatásával irányítjuk, ezt persze nem ajánlom zsúfolt helyen, mert a környezetünk fog hülyének nézni minket, ahogy az iPodra tapasztott szemmel forgunk össze-vissza...

A Grand Theft Autót is végigjátszottam már pár változatban. Még Windows 95-ön kezdtem, úgy 97 környékén és soha nem gondoltam volna, hogy egy tenyérgépben egyszer annyi kraft lesz, hogy ilyen minőségben irthatom a konkurens gengsztereket a kínai negyedben, mint ahogyan a Chinatown Wars epizódban. Brutálisan jó grafika, egyszerű és logikus irányítás, a tájékozódást segítő GPS és miegymás. Na meg persze a szokásos autóbólkirángatós, tankkalpéppézúzós, molotovkoktélhajígálós őrület. Még egy trailer, íme:


Anno gyerekkoromban az a mondás járta, hogy ha a gyerek hiperaktív, akkor az energiáit le kell vezetni valahogy. Mondjuk egy kis sport? Foci? Naná, hogy az EA Sports FIFA játékaira célozgatok. A FIFA 10 nagyon jól játszható mindenféle kontrollerekkel számítógépen, vagy PS3-on, esetleg Wii-n, de az se kutya, ahogy az érintőképernyős iPodon irányíthatjuk a csapatunkat. Egyre kell vigyázni: a sport még virtuális formájában is magával ragadja az embert és egy gólnál nehogy földhöz vágjuk a gépet... Íme a kedvcsináló a rendező magyarázatával (aka: Diresctors Cut):


Ha már az összetörésről van szó: reális a veszélye. Egyrészt a gépház krómozott: csúszik, mint a veszedelem. Másrészt a képernyő kapacitív, de a játék hevében az ember képes erről elfeledkezni és azt hiszi, ha jobban nyomja akkor majd gyorsabban szalad a kis manus a képernyőn. Aztán az is igaz, hogy ezek a játékok zabálják az akksit, még takarékos képernyő világításnál is kiszívják a gépből az utolsó elektront is nagyjából háromnegyed óra alatt. Ez pedig két dolgot eredményez: vagy töltőre dugva játszunk és esetleg kitörjük vagy kiszakítjuk az aljzatot a helyéről, vagy a legizgalmasabb résznél lemerülő gépet vágjuk oda, ha elveszik a nehezen elért pálya. Van ilyenből is egypár, órákig szívattam magamat például az Assassin Creed II-vel. Direkt nem egy hivatalos videót ágyazok be róla, hanem egy olyan valakit, aki láthatóan nyomja már vele egy ideje. Én magam meguntam már a betanítós részeknél, de aki szereti az ilyen ugrálós mászkálós dolgokat (Prince of Persia és társai), az szeretni fogja.  Nézzük, hogy boldogul vele a profi! Érdemes megfigyelni azt is, hogyan mozgatja a képet az iPod! Szinte hihetetlen:


És most következzék valami egészen eszetlen. Bizonyára sokan hallottak már a Plants vs. Zombies (beszédes) nevű játékról. Aki nem játszotta még, az nem tudja mi is a "beteg" játék. A beteget a szó legpozitívabb értelmében tessék érteni, hiszen pont azért sikeres, amiért a Rocky Horror Picture Show, vagy az Adam's Family: halálosan morbid. A játékban brutális növényeket kell ültessünk, hogy megvédjük a házunkat a zombiktól, akik jönnek csőstül. Eh! Meg sem próbálom elmagyarázni, jöjjön egy videó megint:A brutálisan jó grafikával rendelkező játékok után egy olyat is meg akarok még említeni, amelyik kinézetre egyszerű, de az élmény szintén meghatározó. A Flight Control elsőre gyermetegnek tűnik, de hihetetlenül száll vele az idő. Nameg a sok repülőgép, amelyik pont most akar leszállni a repülőtérre. Látszólag egyszerű feladat, de ne ítéljünk túl hamar! Íme egy kis ízelítő:


Nem is merem elárulni, hogy pár órás gyakorlás után mennyire csekély számú utas úszta meg,. Még szerencse, hogy soha életemben nem készültem sem pilótának, sem repirányítónak. Virtuálisan azért élveztem!

Tanácsok

Befejezem, de ugye látja már a kedves olvasó, miről is beszéltem az elején, amikor a kezemből kicsavarhatatlan iPod Touch-t emlegettem. 8 játékot említettem meg a 26-ból, ezekre volt kicsit több időm majd egy hónap alatt. Megjegyzem, némelyikkel magával eljátszanék egy hónapot (bárcsak valaki meghallgatná imáimat...). Szóval az első tanácsom: akinek nincs szabadideje, annak eszébe se jusson iPod Touch-on nekiállni játszani! Aki viszont sokat unatkozik ráadásul olyan helyeken, ahol számítógéphez nem fér - esetleg annak hely sincs -, az iPod Touch-csal teljes értékű játékgépet kap, igényes játékokkal. Más gép esetében tanácsolnám a tartalék akkumulátor beszerzését, de ezzel nem húzom az iPod és iPhone tulajok agyát (mármint, hogy nem lehet benne akksit cserélni, tudják azt ők jól), így marad az, hogy töltő mindig legyen velünk! A véletlen elejtés ellen pedig javaslok valami állati jó puha és tapadós tokot, mondjuk szilikonosat.

Kinek és minek?

Mivel a játékokhoz nem feltétlenül kell az iPhone, vehetünk egy telefon nélküli iPod Touch-ot is. Azt mondja a kirakat.hu adatbázisa, hogy iPod Touch kapható (igaz, csak a 8 GiB-os változatban) már 44.619,- forinttól, de az igazat megvallva ha az ember jót akar, akkor legalább egy 32 GiB-osat megvesz, az pedig 57.900,- forintnál kezdődik. A nálunk járt 64 GiB-os iPod Touch az Olcsóbbat.hu szerint 115.900,-  forinttól vihető haza. Tehát elsősorban azoknak ajánlom, akik megengedhetik maguknak ezt az összeget. Ha megvan a készülék, a játékok már szinte nevetséges áron megkaphatók hozzá. A Brothers in Arms 2 például 5,49 euró, azaz átszámítva 1.440,- HUF, míg a Cogs például 0,79 euró, azaz 207 forint. A GTA CTW 7,99 eurós árával is épp csak átlépi a kétezer forintot.

Szponzorált hirdetések

Apple, mint játék nagyhatalom?

A ma megjelenő 3.0 iPhone frissítés új lehetőségeket ad a játékfejlesztőknek. Lehet, hogy ezentúl a nagy játékstúdiók is jelen lesznek az AppStore-ban a garázsprojektek mellett?

Apple, mint játék nagyhatalom?
Apple, mint játék nagyhatalom?

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "A legjobb játékok iPhone-ra és iPod Touch-ra" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál