Farmville - ezzel játszik a fél világ

Molnár-Soós Sándor István - 2010. február 21. | 07:40 közösség játék

Ingyenes, nem kell telepíteni, a munkahelyünkön is játszható és összehozza a barátokat. Talán sikerült összefoglalni egy mondatban, miért is sikeres ennyire a Farmville. Kipróbáltam, bár ne tettem volna...

Szponzorált hirdetések

Annyian beszélnek róla, a Facebookon pedig naponta kap az ember egy-egy tehenet vagy kecskét, amit nem is neki szántak. Olyanoktól is, akiktől aztán végképp nem számít rá. Természetes, ha kíváncsivá tesz minket, miért kattantak rá már vagy 21 millióan egy elsőre bugyutának tűnő játékra. Fontos figyelmeztetés: aki nem akar naponta minimum fél órát ezzel a játékkal eltölteni, az MOST HAGYJA ABBA AZ OLVASÁST, és ezt a cikket soha többé ne nyissa meg! A többieknek elmondom, mi is a Farmville, és miért szerethető.

Galéria Méghogy béta...

Méghogy béta...

[+] még több fotó

Hogyan és honnan?

Mint írtam a bevezetőben, ingyen. A használatához Facebook profil és Flashplayer kell. Ha ez a kettő megvan, akkor a böngészőnkbe beírva a http://www.farmville.com URL-t, eljutunk a kezdőoldalra, ahol a Facebook hozzáférésünkkel léphetünk be. Ha nincs Facebook hozzáférésünk, csináljunk egyet! Komolyan mondom, akár kamu névvel is! Ha attól félünk, hogy a Nagy Testvér figyel minket, akkor ne adjunk meg semmi adatot, vagy adjunk meg hamis adatokat. Egy azért legyen már most világos: a Farmville megtanít arra, mi is az a Facebook és fordítva. Én magam azt javaslom, hogy ha már létrehozunk egy Facebook hozzáférést, akkor az igazi nevünket használjuk. Később ugyanis nagyon fogjuk bánni, ha valami használhatatlan, beazonosíthatatlan névvel jelentkeztünk be, és emiatt nem találnak ránk a barátaink. A név egyébként a Facebookon megváltoztatható utólag (házasság, válás esetén ez jól jöhet ;) ). Szóval, ha már Farmville, akkor Facebook is. És talán ezzel meghatároztam a játék lényegét is.

 A Facebookról
 
A Facebook amerikai alapítású ismeretségi hálózat, amely 2004. február 4-én kezdte működését. A rendszerbe meghívás nélküli, egyszerű regisztrálással lehet bekerülni (szemben a meghívásos magyar iWiW-vel). A felhasználók városok, munkahelyek, felsőoktatási intézmények vagy régiók (például Magyarország) által szervezett közösségekhez csatlakozhatnak, és érhetnek el bennük másokat (a saját hálózaton belül a mások adatlapja részleteiben is látható, míg más közösséghez tartozó felhasználó adatlapja nem).

Mark Zuckerberg akkor alapította a Facebookot, amikor még a Harvard Egyetemre járt. Kezdetben csak a Harvard hallgatói számára volt elérhető az oldal felhasználása, majd később más egyetemekre is kiterjesztették. Azután minden egyetemista, majd minden 13 évesnél idősebb gimnazista is regisztrálhatott a Facebookon. Peter Thiel volt az első, aki támogatta a céget, mintegy félmillió dollárral. Az oldalon lehet üzeneteket felírni az üzenőfalra, lehet fotókat feltölteni és megosztani. Jelenleg több mint 350 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik. (A Hi5 58, az Orkut pedig 46 millió körüli havi látogatószámmal bír.) Az oldal jelenleg 170 országban, 37 különböző nyelven érhető el, és nemrég készült el a magyar változata is, amelynek fordítását a felhasználók készítették.

Az oldal néhány országban ellenállásba ütközött. Szíriában és Iránban blokkolták használatát.

(A Wikipedia alapján)


Dehát ez angol!

Valóban, a Farmville angol. De mindig ott a "DE". A játék élvezetéhez az elején néha tényleg szótárazni kell, ezt egy akármilyen egyszerű angol-magyar online szótár megteszi nekünk. Ha most meg kellene mondanom, hogy hány angol szó ismeretére van szükség a Farmville használatához, akkor mindenképpen egy 100 alatti számot mondanék. A növények és állatok neveit nem kell ismernünk. A fő műveletek neveit, mint szántás (plow), ültetés (plant), aratás illetve begyűjtés (harvest) hamar megjegyezzük, de a rájuk utaló gombok egyértelműek is. Egy szónak is száz a vége (sic!): nulla angol tudással is nyugodtan kezdjünk el gazdálkodni! Lássuk, hogyan!
Galéria Kezdő farmer...

Kezdő farmer...

[+] még több fotó

Mindenki elkezdi valahol...

A játékban egy farmon kell gazdálkodnunk, amelynek mérete idővel bővíthető. A kezdő méret egy 12x12-es négyzet, plusz a maradék. A tervezők gondosan ügyeltek ugyanis arra, hogy mindig maradjon beszánthatatlan terület, amelyet például az állataink és a fáink számára tarthatunk fenn. A szomszédaink számától függ, hogy mikor, mekkora méretűre bővíthetjük a farmot, a jelenleg elérhető legnagyobb méret a 24x24, ehhez 30 szomszéd kell. Ezt több módon elérhetjük, így például 30 Facebook ismerősünkről kell megtudnunk, hogy ő is farmvillezik, vagy meggyőzni, hogy ezután tegye. Azt is kipróbálhatjuk, hogy harminc farmvillezőt megnyerünk ismerősnek. Mindkét út elvezet a - nemes egyszerűséggel csak - Hatalmas Ültetvénynek (Mighty Plantation) nevezett óriási farmhoz, amelynek a mérete már komoly napi szántási-vetési és aratási feladatot jelent. 24x24-es ugyanis, ami 576 kocka.
Galéria Majdnem a legnagyobb méret..

Majdnem a legnagyobb méret..

[+] még több fotó

Naná, hogy van lehetőség ugrani, jó pénzért. Elsőre azt mondja az ember, hogy ez baromság, azaz miért fizetnék én ki akármennyit is, hogy egy hülye játékban nagyobb legyen a farmom? Nos, miért fizetünk ki 5-10-15-20 ezrest egy hülye játékért, amivel csak az időnket raboljuk aztán? Egy szó elég magyarázatul. Azért, mert: élvezzük. 5-10-20-40 és 50 USD-ért vásárolhatunk Farmville készpénzt magunknak, általa kicsit felgyorsulnak az események. Mire elég 50 dolcsi? Óriási változásokra. De azt el kell mondjam, hogy már 20 dolcsi is elég, ha 10 perc alatt akarjuk elérni a 24x24-es méretet anélkül, hogy idegenekkel kellene barátkoznunk a szomszédságért. Szóval van, akinek megéri ez az átszámítva 4 magyar ezresnél kevesebb összeg. Nagyobb farmon nagyobb a bevétel, igaz, sok a munka is. Na de, ne szaladjunk ennyire előre, nézzük az alapokat!
Galéria Villa 1 000 000-ért

Villa 1 000 000-ért

[+] még több fotó

Mi is a lényeg


A lényeg könnyen érthető és meg is fogalmazza nekünk a Zynga, amely a Farmville-t is üzemelteti: együtt gazdálkodhatunk a barátainkkal. A rendelkezésre álló területet saját belátásunk szerint áshatjuk fel és vethetjük be növényekkel. Az elültetett növények különböző időszakonként szüretelhetők és más-más befektetéssel más-más hasznot hoznak. A variációk száma óriási. Az ültetett növények mellett telepíthetünk fákat, amelyek szüretelhetők, és szintén más-más időszakonként érnek be. Emellett tenyészthetünk állatokat, amelyek szintén hasznot hoznak, vagy csak egyszerűen gyönyörködtetik a szemet. Emellett vannak épületek, amelyek különböző összegekért vásárolhatók meg. Dekorálható is a farm, és gépek is vásárolhatók a kényelmesebb gazdálkodáshoz. Mindezt a piacon (Market) intézhetjük.
Galéria Piac, mi-mennyit hoz?

Piac, mi-mennyit hoz?

[+] még több fotó

Mi a cél?

A cél, hogy jól érezzük magunkat és az ásás, palántázás, szüretelés, állatgondozás közben kikapcsolódjunk. Ja, hogy a játék célja mi? Az élménypontok (experience points) gyűjtése. Ezeket rövidítve XP-vel jelölik, ahogy növekszik a számuk, úgy nő a farm és a játék élménye is. A piactéren járkálva tehát egy nagyon fontos szempont, hogy a rendelkezésünkre álló farm érméket (Farm Coins) és farm bankókat (Farm Cash) miként költjük úgy el, hogy segítségükkel gyorsan növekedjünk. A rendelkezésre álló érméket, bankókat a képernyő tetején lévő menüben követhetjük nyomon.
Az érmék száma gyorsan nő a termény betakarításakor, ezért vásárolhatunk aztán sok mindent. A bankók (Farmville Cash) száma már sajnos nem nő olyan gyorsan, alapban egy-egy szint elérésekor kapunk egyet-egyet (illetve vásárolhatunk igazi dollárért). De nem is baj, hiszen a fejlődéshez leginkább érmékre van szükség, azzal vásárolhatunk a piacon, ahol az áru mellett mindig ott van, hogy mennyi XP-t hoz. Így válthatjuk az érmét élményre, ettől növekszik az XP-nk és ettől nőnek a lehetőségeink is. Az előző képen látszik, hogy én éppen 35-ös szinten állok, 88091 az XP-im száma. Van 425838 érmém és mindössze kettő bankóval büszkélkedhetek. Nos, itt az ideje szüretelni - és nem árt egy kis lazítás sem -, így nézzük, hogy pár perc alatt mennyit növekedik a vagyonom...
Galéria Megérett a borsó, lehet szüretelni...

Megérett a borsó, lehet szüretelni...

[+] még több fotó

Nos, legutóbb borsót vetettem, ez egy nap alatt érik be, egy ágyás 3 XP-t hoz, 190 érmébe kerül a vetőmag ágyásonként és összesen 381 érmét hoz betakarításkor, szintén ágyásonként. Így aztán a borsó leszüretelésével és az időközben szintén szüret-érett gyümölcsfáimból az alábbi bevételre tettem szert:

154843 érmét kerestem ma a növényeimből, ami nem rossz bevétel. Időközben az állatok is szépen termeltek, nézzünk körül az istállókban és a baromfiudvarban is! Mindent összeszámolva 10 percet töltöttem - kényelmes tempóban - a szüreteléssel, és ugyanannyi ideig tartott az újra ásás és újra palántázás is.
Galéria Az állatfarm...

Az állatfarm...

[+] még több fotó

A lovakat lelövik, ugye?

Aki vidéken nevelkedett, az tudja, hogy az állattartás nem az a romantikus regény, amit a filmeken látunk. A disznót levágják, a csirkék nyakát elmetszik és ha valaki igazi horrort akar, menjen el egyszer egy marhavágásra... Na, a Farmville-ben EZ NINCS! Ez egy játék és nem az a célja, hogy mészárosokat neveljen belőlünk. Az állatok esetében nincs horror, a birkákat nyírják (bár aki látott már nagyüzemi birkanyírást, az ezzel is vitatkozna), a lovaknak a szőrét gyűjtjük, a ludaknak a tollát, a teheneknek a tejét. Még a bikákra sem vár rossz sors, őket csak megnyugtatni kell néha, ahogy a macskáink esetében is a simogatásért kapjuk a pénzt. Szóval semmi erőszak. Az állatok felett megjelenik egy rózsaszín jel, ha foglalkoznunk kell velük, így jól láthatjuk, amikor "birkát kell szüretelni", vagy a "tikokat köll űtetni"... Lássuk!
Galéria Senkinek nem esik bántódása...

Senkinek nem esik bántódása...

[+] még több fotó

Nos, állatot tartani nem éri meg - a virtuális világban sem -, ha az anyagi oldalát nézzük, hiszen még 5000 érmét sem hoztak viszont sok időt emésztettek fel. De ha azt nézzük, hogy az elkerített állatfarm milyen jól néz ki, a birkák pislognak, a lovak prüszkölnek, a galambok repkednek és a tyúkok kapirgálnak... Nos, ha másért nem, a látványért az ember úgyis fog tartani állatot is. Na, meg azért, mert úgyis kap ajándékba. Apropó ajándék...

Mitől közösségi?

A piacon csak birkát és malacot lehet érméért vásárolni. Akkor honnan van a többi? Hát kaptam a barátaimtól őket. A játék fontos eleme ugyanis az ajándékküldés, amelynek segítségével ingyen küldhetünk ezt-azt a velünk együtt gazdálkodó szomszédainknak. Na meg mindenkinek, aki véletlenül belekerül a listába. Küldjünk egy tehenet!
Galéria Kinek is küldöm?

Kinek is küldöm?

[+] még több fotó

És ezzel elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogyan is kezdtem én el a Farmville-t. Az egyik barátom - nem írom le, melyik - az ajándékküldés menüben véletlenül az "All Friends" gombra kattintott a "Farmville.com Friends" helyett. Ez nem nehéz, tekintve, hogy  - nem véletlenül - ez jön be alapbeállításnak és ezt mindig kézzel kell átállítani. Így ha valaki siet az ajándékozással, az elküldheti az ÖSSZES Facebook ismerősének azt a szerencsétlen tehenet, helyesebben csordát. A címzettek a Facebook profiljukban ilyenkor kapnak egy Farmville ajándék felkérést.
Galéria Ajándék érkezett...

Ajándék érkezett...

[+] még több fotó

És ha nem tudják, mi is az, elég egyszer rákattintaniuk és máris elkészül a Farmville profiljuk. Így ezentúl már Farmvillező barátként szerepelnek a listánkon, és ha kérik, ha nem, kapják a teheneket, libákat, kecskéket, satöbbi. Ennek az az eredménye, hogy az ember előbb utóbb megnézi, mi is az a Farmville, amivel a haver, kolléga, barátnő, barát naponta játszik, és innen már nem nagyon van visszaút. Pár nap múlva azt vesszük észre, hogy napi fél, majd háromnegyed, majd egy órát töltünk a farmunk rendezgetésével és a barátok farmjának öntözgetésével. Mert - és ezt még nem írtam - vannak dolgok, amiket mi nem, csak a barátaink tehetnek meg. Így például a trágyázást is, amellyel nagyobb, szebb növényeink nőnek és amelyekért aztán több XP jár. Ki van ez találva.
Galéria Trágyázást kérek!

Trágyázást kérek!

[+] még több fotó


Szalagok és egyebek


Hogy a játék még érdekesebb legyen, a különböző cselekedeteinket jutalmazzák, mégpedig szalagokkal. A szalagok pedig gyűlnek, így ha éppen nincs semmilyen célunk, a vásárlásainkat az is meghatározhatja, hogy éppen milyen szalagrendünk nincs még meg. Én magam erős vagyok a növények terén, de ha kóbor állatot kell befogadni, akkor is lehet rám számítani. Ezért aztán ezekből meg is van az összes létező szalagom. Az ajándékozás terén például még gyúrnom kell. Na, persze a maradék 22 szalagrendből sincs meg túl sok, összesen 27 ilyen van ugyanis:
Galéria Nagyszalagrend...

Nagyszalagrend...

[+] még több fotó

A szántás során az ember bele-bele akad gyűjthető dolgokba is. Én magam ezzel nem sokat foglalkozom, de mégis gyűlnek a háttérben. Időközben sikerült rájönnöm arra is, hogy mire jók: ha megvan egy gyűjteményünk, jó pénzért eladhatjuk. Az alábbi képen látszik, hogy a bogaras gyűjteményemből (Bugs Collection) már csak egy cserebogár hiányzik.
Galéria Gyűjtőknek...

Gyűjtőknek...

[+] még több fotó


Trükkök és praktikák

Vannak dolgok, amikre magától rájön az ember és vannak, amiket eltanul. Így például eltanultam azt, hogy érdemes a kis muksót körbezárni (virtuális énünket), mert ha szabadon hagyjuk mászkálni, akkor mászkál is egyik ágyástól a következőig. Ha pedig ezt csinálja, akkor ágyásonként rátesz a tevékenységünkre 1-1 másodpercet. Ha viszont bezárjuk, nem mászkál, így megspóroljuk ezt az időt, amely egy óriási ültetvényen alkalmanként lehet akár 10 perc is.
Galéria Befalazni, mint Kőműves Kelemennét!

Befalazni, mint Kőműves Kelemennét!

[+] még több fotó

Aztán azoknak, akik nem szeretnek nagyon kattintgatni, érdemes beszerezni valamilyen automatát. Legtöbb barátom ezt szereti:
Galéria Varázsszerszám

Varázsszerszám

[+] még több fotó

Le kell tölteni ide kattintva (ha nem menne a link, akkor a mi szerevünkről is le lehet szedni, mégpedig innen), majd elindítani az FarmvilleMagicTools.exe-t. Ezután a tehenet ráhúzni a Farmville farmunkra és megadni neki, mit tegyen. Ás, ültet és szüretel helyettünk, persze közben némi reklámot el kell viselnünk. Nem kell telepítenünk, így céges gépen is megy - természetesen szigorúan ebédszünetben. Én magam szeretek kattintgatni, kifejezetten kikapcsol. Az automata klikkelő így működik (német tudás előny...):Tehát akkor miért is játszik a fél világ a Farmville-en?

Sok mindenre nem jutott idő ebben az  írásban, de remélem a lényeg kiderült! A Farmville ingyenes, békés, közösségteremtő és kreatív. Folyamatosan fejlődik és nem lehet megunni. A szupport jó, nagy akadások nincsenek és a problémákra a huszonmilliós felhasználói tábor ellenére szinte azonnal reagálnak. Mindenki vérmérsékletének megfelelő mértékben játszhatja, bármikor szüneteltethető. Én magam nem bánom, hogy onlájn paraszt lett belőlem, régen kapcsolt ki játék ennyire.

Szponzorált hirdetések

Microsoft Facebook - arcoskodj tenyérből!

Akik a Facebookot választották közösségi életük felturbózására és kapcsolataik dinamikus ápolására, azok bizonyára örömmel hallják, hogy a Microsoft Facebook kliense immár...

Microsoft Facebook - arcoskodj tenyérből!
Microsoft Facebook - arcoskodj tenyérből!

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Farmville - ezzel játszik a fél világ" című cikkhez


hirdetés

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha minket már kiolvastál