Hangszerekkel állítanák elő a kellemes motorhangot

Horváth Balázs - 2012. július 23. | 14:30 Tudomány

A japán tudóscsoport azon dolgozik, hogy mesterséges autóhangokat kísérletezzen ki.

Szponzorált hirdetések

A lóerők, a benzingőz és a harsogó motorhangok megszállottjai most egy kicsit ne figyeljenek ide, hiszen az ő szemükben igazi szentségtörésre készül egy japán kutatócsoport. A Sound Design Lab LLC és a Chuo Egyetem Takeshi Toi laboratóriumának szakemberei azon dolgoznak, hogy előállítsák a fülnek legkellemesebben hangzó motorhangot.


A kutatást vezető Osamu Maeda azzal kezdi, hogy egyre jobban terjednek az elektromos és hibrid üzemű gépjárművek a világon, és eme autók jellegzetessége, hogy csak alig hallható motorhangot generálnak. Ez egyrészt magának a sofőrnek is rossz lehet, főleg akkor, ha már hozzászokott a megfelelő zajokhoz, másrészt még nagyobb gondot okozhat a közlekedés többi szereplőjének, hiszen egy gyalogos például nem fogja észrevenni, ha egy ilyen autó közelít hozzá. Így a legjobb megoldás Maeda szerint az lenne, hogy ha az autó hallás alapján azonnal felismerhető lenne, és azt is meg lehetne állapítani, hogy a jármű honnan, milyen sebességgel érkezik.

A fülnek kellemes hang kutatásához azzal láttak neki, hogy különböző hangmintákat rögzítettek, és próbálták eldönteni, hogy melyik az, amit a legkellemesebb hallgatni és egyben a legközelebb áll az autók motorjának hangjához. A kutatás során, rövid úton eljutottak a különböző hangszerekhez, így bevizsgálták ezek frekvenciáit, majd megpróbálták szimulálni velük egy gyorsító autó hangjait. Az így létrejött mintákat embereken tesztelték, ami abból állt, hogy a hangok hallgatása közben monitorozták a résztvevők agyi vérellátását, szívverését, és nyálmirigyeinek működését, az eredményekből pedig megpróbálták levonni a következtetést, hogy a hangot kellemes-e hallgatni vagy sem.


A kutatás eredményeként megállapították, hogy motorhangok karakterisztikájukban leginkább a vonós hangszerek által kiadott hangokhoz hasonlítanak. A kutatók elismerik, hogy valószínűleg senki sem akarná egy hangszerrel összevetni egy autó hangját, de a hanghullámokat elemezve kiderült, hogy több ponton azonos hullámokat keltenek a hangszerek és a gépkocsik. A jövőben tehát akár az is elképzelhető, hogy egy Ferrarit majd hegedűfutamok hangjára fogunk hajtani - ha ez pedig mégsem következne be, akkor legalább az elektromos meghajtású autók kapnak kellemesen doromboló (?) motorhangokat.

Szponzorált hirdetések

Ön se tudja abbahagyni a munkát?

Szüleink még szigorúan reggel nyolcra jártak dolgozni, és 5 környékén kezdhettek "élni", ügyeket intézni, vásárolni, gyereket nevelni, vagy netán pihenni. Ma már egyáltalán nem...

Ön se tudja abbahagyni a munkát?
Ön se tudja abbahagyni a munkát?

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Hangszerekkel állítanák elő a kellemes motorhangot" című cikkhez


hirdetés

Ezeket olvasták legtöbben a héten

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál