Az EU szerint a mai autók túl hangosak

Szőlősi Tibor - 2012. július 13. | 16:30

Az európai politikusok úgy vélik, hogy a mai autók nagyon hangosak, ugyanakkor az elektromos autók esetében meg azon aggódnak, hogy túl csendesek.

Szponzorált hirdetések

Érdekes meglátás az EU részéről, hogy még mindig túlzottan hangosnak tartják az autókat, pedig már agyon vannak szabályozva a különböző Euro normák miatt.

A brüsszeli bürokraták egyszerre szeretnék csökkenteni és növelni is az autók megengedett zajszintjét, mert az EV-k esetében a túlzott csendességet tartják veszélyesnek, így mesterséges zajt kívánnak generáltatni velük. A jelenleg még csak törvényjavaslat szintjén létező szabályozás szigorúbb határértékeket írna elő, ugyanakkor figyelembe veszi azt is, hogy nem minden autó egyforma, ezért az erőtől duzzadó, de kisebb súlyú sportautóknak magasabb zajszintet engedélyezne.


Ezzel azonban nem mindenki ért egyet, így például Nima Nader, a Centrum für Europaische Politik (CEP) agytrösztje sem, aki elmondta, hogy "véleményünk szerint ennek így semmi értelme, hiszen az erő és a tömeg nem feltétlen áll egyenes arányban a zajkibocsátással." A jogalkotók az elektromos autóknál attól félnek, hogy a gyalogosok nem hallják meg időben, és nőni fog az emiatt bekövetkezett gázolások száma, különösen a vakok esetében. A megoldás tehát a már korábban is emlegetett akusztikus figyelmeztető rendszer lenne. Minderről az Európai Parlament még ebben az évben szavaz, és ha átmegy a törvény, akkor újabb fojtásokra számíthatunk a gépjárművekben, ami a szervizelési költségekre lesz negatív hatással.

Szponzorált hirdetések

Holnaptól olcsóbban mobilozhatunk

Július első napjától ismét csökkennek a roamingdíjak az EU-ban - a mobilozás, az SMS-ezés és a mobilnetezés is olcsóbb lesz.

Holnaptól olcsóbban mobilozhatunk
Holnaptól olcsóbban mobilozhatunk

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
Európai Unió
eu
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Az EU szerint a mai autók túl hangosak" című cikkhez


hirdetés

Ezeket olvasták legtöbben a héten

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál