Okosgumiabroncsot fejlesztenek a németek

Szőlősi Tibor - 2012. április 27. | 08:30 Tudomány

A projekt lényege az automatikusan változó abroncsprofil, ami felettébb érdekesen hangzik.

Szponzorált hirdetések

Okostelefon, okosóra, okostévé, okosvágódeszka (bár ez még csak koncenpció), és most okosgumiabroncs. A modern technika legyőzni látszik saját határait, ami az autózásban egyrészt a kényelmet, másrészt a biztonságot szolgálja.

Német tudósok egy csoportja olyan új technológián dolgozik, mely a jelenlegi négyévszakos abroncsok tulajdonságain alapszik, de mégis sokkal előremutatóbb annál. A Lipcsei Alkalmazott Tudományok Egyetemének kutatói olyan intelligens gumiabroncson dolgoznak, mely az út-és időjárási viszonyoknak megfelelően tudja változtatni a profilját, hiszen minden időjárási körülmény más-és más vastagságot igényel.


 Míg alapvetően annál biztonságosabb a közlekedés, minél szélesebb felületen érintkezik a gumi az úttal, havas időben a vékonyabb profilok mégis előnyben vannak, hiszen egységnyi területre nagyobb nyomás jut. Az okosgumik beépített szenzorok alapján érzékelnék a burkolat nedvességét és a érdességét, ezáltal mindig optimális lenne a profil, amivel üzemanyagot lehet spórolni, csendesebben és biztonságosabban lehet utazni. Érdeklődve várjuk, hogy mit fognak ehhez szólni a gyártók, akik be vannak rendezkedve a nyári/téli cserékre.Szponzorált hirdetések

Ínyenc akku: bor hajtja a számítógépet

Az alkohol öl, butít és nyomorba dönt, legalábbis a több évtizedes bölcsesség szerint. Az Intelnél azonban mostantól másképp vélekednek erről a tételről.

Ínyenc akku: bor hajtja a számítógépet
Ínyenc akku: bor hajtja a számítógépet

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
Tudomány
gumiabroncs
Ezt olvastad már?

Költözik a Technet és a Mobilport!

Hozzászólások a(z) "Okosgumiabroncsot fejlesztenek a németek" című cikkhez


hirdetés

Ezeket olvasták legtöbben a héten

Legfrissebb hírek a címlapról