hirdetés

Okosgumiabroncsot fejlesztenek a németek

Szőlősi Tibor - 2012. április 27. | 08:30 Tudomány

A projekt lényege az automatikusan változó abroncsprofil, ami felettébb érdekesen hangzik.

Szponzorált hirdetések

Okostelefon, okosóra, okostévé, okosvágódeszka (bár ez még csak koncenpció), és most okosgumiabroncs. A modern technika legyőzni látszik saját határait, ami az autózásban egyrészt a kényelmet, másrészt a biztonságot szolgálja.Német tudósok egy csoportja olyan új technológián dolgozik, mely a jelenlegi négyévszakos abroncsok tulajdonságain alapszik, de mégis sokkal előremutatóbb annál. A Lipcsei Alkalmazott Tudományok Egyetemének kutatói olyan intelligens gumiabroncson dolgoznak, mely az út-és időjárási viszonyoknak megfelelően tudja változtatni a profilját, hiszen minden időjárási körülmény más-és más vastagságot igényel.


 Míg alapvetően annál biztonságosabb a közlekedés, minél szélesebb felületen érintkezik a gumi az úttal, havas időben a vékonyabb profilok mégis előnyben vannak, hiszen egységnyi területre nagyobb nyomás jut. Az okosgumik beépített szenzorok alapján érzékelnék a burkolat nedvességét és a érdességét, ezáltal mindig optimális lenne a profil, amivel üzemanyagot lehet spórolni, csendesebben és biztonságosabban lehet utazni. Érdeklődve várjuk, hogy mit fognak ehhez szólni a gyártók, akik be vannak rendezkedve a nyári/téli cserékre.Szponzorált hirdetések

Stephen Hawking igenis vicces fiú

A világ egyik legismertebb jelenkori tudósa, ráadásul betegsége sem teszi épp stand-up komikussá. Stephen Hawking azonban rácáfol minderre, és videón eregeti a geek poénokat.

Stephen Hawking igenis vicces fiú
Stephen Hawking igenis vicces fiú

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
Tudomány
gumiabroncs

Hozzászólások a(z) "Okosgumiabroncsot fejlesztenek a németek" című cikkhez


hirdetés
hirdetés


hirdetés

Ezeket olvasták legtöbben a héten

Legfrissebb hírek a címlapról