Hamarosan jöhetnek a teljesen önjáró autók

Horváth Balázs - 2012. március 29. | 17:03 Google Tudomány

A Google kísérleti projektjében egy vak férfi „vezeti” az autót, de másnak is vannak tervei.

Szponzorált hirdetések

A Google még 2010-ben indított útjára a „self-driving car", az önmagát vezetni képes autó projektjét és a nemrégiben közzétett videó szerint egész szépen haladnak a dologgal. Egy látását 95%-ban elvesztett férfival mutatják be, milyen is az, amikor a kormánykerék magától fordul, a kanyarokat az automatika végzi, a navigáció pedig a lézeres szenzorokra van bízva. A Google munkatársai mára 200 ezer kilométert vezettek így, de még mindig nem tudni, hogy valaha is megvalósul-e a gyakorlatban az elképzelés.


Jóval közelebb lépett a megoldáshoz időközben a Continental Automotive Group is, hiszen ez a cég is teszteli a saját megoldásait, viszont ők már olyan messzire jutottak, hogy belátható időn belül a rendszer debütálhat az USA-ban, Nevada államban. Állítólag ez a megoldás jóval egyszerűbb, olcsóbb és könnyebben használható, mint a Google rendszere -annyit lehet tudni, hogy egy Volkswagen Passatot alakítottak át, a fékrendszert, valamint a kormányművet érzékelőkkel helyettesítették, amelyek folyamatosan figyelik az utat, és annak környezetét.


A vállalat mostanában ér a 16 ezer km-es tesztidőszak végére és a kísérletvezetői szerint ez alatt az idő alatt az autó 90%-ban emberi beavatkozás nélkül közlekedett - tökéletesen. Még biztosan el kell telnie egy kis időnek a valós bevezetésig, hiszen a jogi környezetet is meg kell teremteni az önjáró autóknak. Most már csak az a kérdés, hogy ki ér előbb célba: a Google, vagy a Continental Automotive Group?

Szponzorált hirdetések

Akár égést is okozhat az okosóra

Az LG okosórája szó szerint égető problémával küzd, melyet azonban szerencsére gyorsan orvosolt a gyártó.

Akár égést is okozhat az okosóra
Akár égést is okozhat az okosóra

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Hamarosan jöhetnek a teljesen önjáró autók" című cikkhez


hirdetés

Ezeket olvasták legtöbben a héten

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál