A GPS elavult, jöjjön a rezgő kormánykerék

Horváth Balázs - 2012. március 24. | 09:03 GPS Tudomány

Az új technológia kevésbé vonja el a figyelmünket a vezetéstől, a balesetek kockázata is kisebb .

Szponzorált hirdetések

Ha most gyorsan végeznénk egy rögtönzött felmérést olvasóink közt, akkor valószínűleg nagy részük úgy nyilatkozna, hogy az autókban használt GPS készülékeket letekert hangerő mellett használják, és teszik ezt azért, mert a navigációs hangok gyakran idegesítőek, nem pontosak és épphogy elvonják az ember figyelmét az útról.


Ezen a nyomon haladva fejlesztette ki az AT&T Labs a navigációs rendszerek egy egészen érdekes, új koncepcióját, ami a vibráló kormánykeréken alapszik. A prototípusban a kormánykeréken az óramutató járásának irányába futó vibrálás azt jelenti, hogy „fordulj jobbra", egy ellenkező irányú rezgés pedig arra utasít, hogy „fordulj balra". Ennél jóval több, összesen 20 rezgésmintára képes a rendszer jelenleg, amivel tulajdonképpen egy teljes utasításkészlet átadható a sofőrnek.


A Carnegie Mellon Egyetem kutatói bőszen tesztelik az új találmányt és megállapították, hogy az elsődleges célt elérték az eszközzel, vagyis a felhasználók szeme több időt tölt az út pásztázásával. A fiatal korosztály figyelmetlensége 3,1 százalékkal csökkent, az idősebb sofőröknek pedig akkor volt ez az érték 4 százalék, ha kizárólag hangos utasítások egészítették ki a rezgő útmutatást.

Korábban is történtek ehhez hasonló, rezgésen alapuló kísérletek, amelyek során megállapították, hogy ez a megoldás vonja el legkevésbé a vezető figyelmét az útról. Így kevesebb alkalommal vétik el a kanyarokat, illetve veszélyes helyzetekben is jobban reagáltak az emberek, hiszen egy hangos navigációs rendszer nem érzékeli a bajt, így nem tudja, hogy mikor kell csöndben maradni, egy élő útitárssal ellentétben.

Szponzorált hirdetések

Még jobb lett a hazai GPS-navigáció - itt a legújabb iGO

Az NNG a Telematics Detroit 2014 kiállításon mutatta be a vadonatúj iGO primo nextgent.

Még jobb lett a hazai GPS-navigáció - itt a legújabb iGO
Még jobb lett a hazai GPS-navigáció - itt a legújabb iGO

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "A GPS elavult, jöjjön a rezgő kormánykerék" című cikkhez


hirdetés

Ezeket olvasták legtöbben a héten

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál