Balesetet okozott a Google robot-autója

Gergely Dániel - 2011. augusztus 9. | 16:00 Google

A szkeptikusok dörzsölhetik a tenyerüket, a reménykedők csóválhatják a fejüket: várható volt, hogy előbb-utóbb közúti balesetbe keverednek az autonóm autók.

Szponzorált hirdetések

A Jalopnik kürtölte világgá, hogy munkatársai szemtanúi voltak egy ütközésnek, amelyben a Google egyik sofőrmentes Priusa volt a vétkes. Illetve a szenvedő fél. Pontosabban mindkettő: a hírek szerint ugyanis a Google Mountain View-i főhadiszállása előtt koccant egymásnak két önjáró autó.

Vajon az autonóm autók tisztában vannak a robotika három törvényével?

Vajon az autonóm autók tisztában vannak a robotika három törvényével?Az esemény akár megmaradhatna bulvárhírnek, de sok fontos, eddig nem hangoztatott problémát és szempontot vet fel. Míg ugyanis a robotpilóta által okozott baleset Európában nem több spekulációnál és elméleti kérdésnél, Kalifornia útjain legálisan közlekedhetnek az önmagukat irányító gépkocsik, sőt, immár Nevadában is létezik különleges robotautó-rendszám, amivel autópályán a vezető beavatkozása nélkül is közlekedhetünk.

Mindez persze értelmetlen az átlagember számára, hiszen nem hogy piacképes, de prototípus-közeli technológiák sem állnak még rendelkezésre. Megkönnyítik viszont a folyamatban lévő kísérletek lebonyolítását – a Google már egy éve nyilvánosságra hozta, hogy hét autóból álló flottája több mint 1600 kilométert tett meg teljesen önállóan, az USA haderejének kutatási részlege, a DARPA pedig 2003 óta rendez évről évre robotautó-versenyeket.A Google állítása szerint egyébként éppen kézi üzemmódban (tehát aktív humán vezetői segédlettel) haladt az autó, amikor a baleset bekövetkezett. Egészen más volna a helyzet, ha nem saját technológiájukat törték volna össze, vagy netán emberi sérüléssel járt volna a karambol – akkor ugyanis nem csak a Google jogászainak, hanem a törvényalkotóknak is állást kellene foglalnia a réges-régi dilemmában, hogy felelősségre vonhatók-e az autonóm gépek.

Szponzorált hirdetések

Akár égést is okozhat az okosóra

Az LG okosórája szó szerint égető problémával küzd, melyet azonban szerencsére gyorsan orvosolt a gyártó.

Akár égést is okozhat az okosóra
Akár égést is okozhat az okosóra

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
Google
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Balesetet okozott a Google robot-autója" című cikkhez


hirdetés

Ezeket olvasták legtöbben a héten

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál