Öt csillagra tört a Leaf

Gergely Dániel - 2011. május 30. | 16:00

Maximális pontszámot ért el az EuroNCAP töréstesztjén a Nissan Leaf – az elektromos autók közül elsőként.

Szponzorált hirdetések

A csomagtartó helyett a hátsó üléssor alatt elhelyezett akkumulátoraival ígéretes volt a Leaf, de a puding próbája az evés, és a Nissan nem is okozott csalódást az Euro NCAP május végi töréstesztjén. Ahogy a múlt héten bemutatott Volvo teherautó esetén, ezúttal is üzembe helyezett hajtáslánccal végezték el a tesztet, és az elektromos rendszer sem meghibásodást, sem sérülést nem mutatott.

Tulajdonképpen ennyi a hír, hiszen a Leaf akkumulátorain és elektromotorján túl nem több és nem kevesebb bármely más autónál, tehát egyéb aktív és passzív biztonsági rendszereinek teljesítménye sem példaként nem szolgálhat a jövő elektromos járművei számára, sem a technológiai ellen / mellett korteskedők számára nem lehet érv, de ha már megtörték, vegyük sorra az eseményeket.Frontális ütközésnél az utascella megőrizte szerkezeti integritását. A kemény középkonzol és a kormányoszlop borítása gyakorlatilag testalkattól függetlenül megdolgozta a lábszárat és a térdet. Oldalirányból jól véd a Leaf, de ha oszlopnak csapódunk, a mellkas védelmi szintje már csak erős négyes szintű – ez egyébként a legveszélyesebb ütközési forma. Rossz japán szokás szerint (tisztelet a kivételnek) gyenge az ostorcsapás nyaksérülés elleni védelem szintje,  
A gyerekeket jól védi a Leaf, akár belül, gyerekülésben utaznak, akár kívül, az autó elé keveredve lesznek részesei a balesetnek. Az orrkialakítás egyébként a felnőttekkel is kíméletesen bánik, csak a merevítések (a motorházfedél zárszerkezete és oldalsó szélei, valamint a tetőoszlop töve) okozhatnak súlyos fejsérülést. Az alapáron kínált sebességhatároló, valamint az elülső biztonsági övek bekötésére emlékeztető jelzések is pontot értek a Leafnek. Nem kellően egyértelmű viszont az utasoldali légzsák kiiktatására vonatkozó visszajelzés.

Szponzorált hirdetések

Ütközés fél tonna akkumulátorral – Videó!

A Volvo hamarosan bevezetendő dízel-elektromos hibrid teherautója sem kerülhette el sorsát: törésteszten tett tanúbizonyságot arról, mennyire biztonságos gigantikus akkucsomagja.

Ütközés fél tonna akkumulátorral – Videó!
Ütközés fél tonna akkumulátorral – Videó!

- cikk vége -

Forrás:
Technet
Cimkék:
Nissan
villanyautó
Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Öt csillagra tört a Leaf" című cikkhez


hirdetés

Ezeket olvasták legtöbben a héten

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál