Újabb adatlopás a Hondánál

Nagy Balázs András - 2011. május 28. | 12:00 Bulvár

Fél éven belül immáron második alkalommal szivárgott ki a vásárlók a japán autógyártótól. Most épp majdnem 300 ezer ember személyes adatait lopták el.

Szponzorált hirdetések

A világcég kanadai leányvállalatánál történt az adatlopás, amely összesen 283 000 ügyfelet érintett a hivatalos nyilatkozat szerint. A kikerült adatbázisban a 2009-es vásárlók neve, címe és jármű azonosító számai találhatóak meg. A cég már figyelmeztette az érintetteket arra, hogy legyenek résen.


A jelenleg megszerzett adatok birtokában ugyanis az eleddig ismeretlen hackerek megpróbálhatnak újabb adatokat szerezni. Ehhez általában átveréshez, adathalászathoz folyamodnak, majd az így megszerzett személyes adatokat személyiséglopásra használhatják fel. A cég többek közt az olyan reklámkampányokra figyelmeztet, amelyek bármilyen formában megemlítenék, hogy a célszemély Honda-tulajdonos. Az adatokat a myHonda és a myAcura weboldalakról lopták el.


A The Toronto Star értesülései szerint azonban a fentebb vázolt adatvesztésen kívül történet egy másik is, ugyanis a Honda Financial Services pénzügyi szolgáltató felhasználói fiókjainak „egy kis részébe” is bejutottak.

Nem ez az első eset, hogy a Honda rendszereiből az ügyfelei személyes adatait hackerek szereznék meg. Múlt év vége felé kétmillió amerikai ügyfelét volt kénytelen értesíteni a cég. Akkor e-mail címeket, felhasználói nevüket és járműveik azonosító számait tulajdonították el. Egy másik, ekkor rossz kezekbe került lista hárommillió Acura tulajdonos e-mail címét tartalmazta. Az esetek a Honda szerint rávilágítanak az online adatbázisok sebezhetőségére. Ugyanakkor szerencsére korántsem akkora a baj, mint a Sony berkein belül.

Szponzorált hirdetések

Büntetést fizet a Google az összegyűjtött adatokért

Hétmillió dollárra bírságolták a Google-t, amiért a híres háromdimenziós térképek készítéséhez használatos StreetView fotós autók a nyílt WiFi hálózatokból is gyűjtöttek...

Büntetést fizet a Google az összegyűjtött adatokért
Büntetést fizet a Google az összegyűjtött adatokért

- cikk vége -

Ezt olvastad már?

Hozzászólások a(z) "Újabb adatlopás a Hondánál" című cikkhez


hirdetés

Ezeket olvasták legtöbben a héten

Legfrissebb hírek a címlapról

Ha már minket kiolvastál